

One of Malaysia culture dishes must be Nasi lemak, little spiciness of the sambal and ikan bilis taste it together with the coconut rice make you want more of it.
1. Basuh beras terlebih dahulu, letakkan sedikit air berserta SunBell Santan Kelapa. Masukkan daun pandan dalam bentuk ikatan dan halia yang sudah ditumbuk. Letakkan secubit garam sebagai penambah rasa.
Sambal Tumis Ikan Bilis:1. Basuh ikan bilis dan keringkan. Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
2. Kisarkan bawang merah, bawang putih, dan belacan bersama. Masukkan bahan kisar tadi dan tumis sehingga naik bau, masukkan bawang merah dan ikan bilis yang telah digoreng.
3. Kisarkan cili kering dan masukkan ke dalam kuali, kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Pastikan api kecil dan reneh sehingga pekat.
5. Hidangkan nasi lemak bersama sambal tumis ikan bilis dengan telur dan timun.
Hidangan: 1 – 2 orang